Pääskyvuoriseuran esittely

Pääskyvuoriseura on 38-vuotias kaupunginosaseura, joka haluaa edistää asukkaiden viihtymistä ja kiintymystä asuinalueeseensa. Otamme kantaa suunnitelmiin, teemme aloitteita, parannus- ja uudistusehdotuksia, järjestämme talkoita, retkiä ja tapahtumia.
Vuosina 2012, 2014 ja 2016 syksyllä vietimme kaupunginosaviikkoja, vuonna 2017 oli kaupunginosaPäivä Tilhenkentällä la 23.9.17. Vuoden 2018 Pääskyvuoripäivä oli la 22.9. Välivuotta vietimme v. 2019. Kuluvan vuoden 2020 suunniteltu Pääskyvuoripäivä peruuntuu.

Pääskyläinen-lehti

Vuodesta 1995 lähtien ilmestynyt Pääskyläinen-lehti jaetaan 2500 kappaleen painoksena, 2011 lähtien kerran vuodessa. Lehden painatuskulut katetaan mainostilan myynnillä alueen yrityksille. Pääskyläinen jaetaan ilmaisjakeluna ja jakelun suorittaa koululuokka tai jalkapalloporukka, joka kartuttaa näin vaikkapa leirirahastoa.

Kirjoita juttu, esitä mielipiteesi, onnittele tai runoile. Materiaalia voit lähettää sähköpostiin: info@paaskyvuoriseura.fi

Johtokunnan jäsenet ottavat myös mielellään vastaan Pääskyläiseen tulevaa materiaalia

Pääskyvuori

Pääskyvuorella on koulupiiritilaston mukaan noin 5600 asukasta. Aluetta hallitsee Turun korkein rakennus, joka on 160 metriä merenpinnasta kohoava linkkitorni. Torni ja sen juurella oleva armeijalle kuulunut alue on tulevien muutosten kohteena. Pääskyvuoren laelle rakennettiin v. 2000 alkaen asuinalue Pääskynlento ankaran vastustuksen jälkeen. Kun alue kuitenkin rakennettiin, siitä tuli viihtyisä ja nuorekas moderneine taloineen ja vihreine pihoineen. Mutta entiset ulkoilualueet Pääskyvuoren kallioilla ovat kaventuneet poluiksi ympärillä.

Linkkitornin ja tyhjäksi jääneen kasarmin alueiden käyttö- ja rakennussuunnitelmat ja kaavoitus kiinnostavat suurta osaa asukkaista. Alueen rakentaminen on aloitettu 2018 aikana tiepohjien ja siltojen teolla. Taiteilijat ovat saaneet työtiloja kahteen rakennukseen. Munkkionpuistossa on kaavahuomautusten jälkeen kevennetyn kaavan mukaisesti matalia kerrostaloja. Rakentaminen alkoi vuoden 2011 aikana ja 2017 vuoden aikana 6 kerrostaloa valmiina. Jalkapallokentän on luvattu säilyvän ennallaan. Liikekeskuksen alue eli Fasaaninkatu ja Kotkankadun alkupää, tulevat kokemaan muutoksen seuraavien vuosien aikana, kun suunniteltu kaavamuutos toteutuu. Uusia kerrostaloja kohoamassa alueelle 2020 loppupuolella.

Pääskyvuorenrinteen rakentamista käsiteltiin mm. seuran vuosikokouksessa to 29.4.2010, paikalla oli kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin, jonka alustus herätti vilkasta keskustelua alueen tulevaisuudesta: luontoarvot, liikennejärjestelyt, melu, turvallisuus ja asukasmäärät mietityttivät, samoin taitelijoiden tulevaisuus. Alueen rakentaminen on edennyt niin, että katuverkosto valoineen on valmiina Jaaninojan sillan vierellä vuoren juurella. Hurttivuoreen suunniteltua muistihäiröisten hoitokotia alettiin rakentaa kesän 2014 aikana ja toiminta on alkanut vilkkaana, vuosia suunniteltu asia tuli esille lokakuussa 2012. Hännikönpuistoon tuleva Soneran tukiasematorni on herättänyt asukkaissa suurta huolta, koska torni tulisi aivan päiväkodin viereen tien toiselle puolelle.

Jaanin paloaseman sulkeminen sai alueella yhdistykset ja kansalaisjärjestöt aktiivisiksi ja sisäministerille luovutettuun adressiin kertyi tuhansia ahtolalaisten aloittamia nimiä. Paloasema haluttiin säilyttää itäisessä Turussa aivan Pääskyvuoriseurankin toiminta-alueen läheisyydessä. Skanssia tai Kaarinan Krossin aluetta on nyt ehdotettu tulevan uuden paloaseman paikaksi. Krossin alue on vahvasti esillä suunnitelmissa vuoden 2020 loppupuolella.

Jaaninoja

Alueen läpi virtaavan Jaaninojan kunnostus on aikaan saatu Itä-Turun Viherohjelman toimesta ja talkootyön voimin upeaksi ulkoilu- ja virkistysalueeksi. Alue vaatii myös jatkossa kunnossapitoa.

Asumismuotoja

Asuntokanta on omakotitaloja, kuten Pääskyvuoren ympärillä olevat vanhemmat osat, kerrostaloalueita esim. Laukkavuori sekä Tilhenkentän alue ja rivitaloalueita vaikkapa Hurttivuori ja Pääskynlento. Alueen läheisyys Turun yliopistoon ja yliopistolliseen keskussairaalaan tekevät alueesta suositun ja arvostetun. Liikenneyhteydet kaupunkiin ovat hyvät.

Yrityksiä ja palveluja alueella ja lähistöllä

Kauppakeskus Prisma:

Prisma Itäharjun lisäksi Pyhän Henrikin apteekki autokaistoineen, Koruliike Corona, kauneushoitola, kampaamo, pankin palvelupiste, alkoholiliike, kahvila-hampurilaisravintola ym.

Varissuo:

Fysioterapeutti Ari Laurén, Pikahuolto Itäkeskus, Yhdessä-yhdistys, Katariinanseurakunta.

Muita palveluja:

Attendo Peiponhovi, Parturi-kampaamo Niina K., Seriässä, Muuraus- ja laatoituspalvelu Mika Vainio, Päiväkoti Peppiina, Kirppiskeskus Hassinen, Ravintola Linnunrata, Pääskyvuoren LVI, ATK Service Oy, APT-Elektro Oy, Kehysaitta, Pelastusarmeijan, Optikko Ukkonen, Turun A-Kilta.

Itäharjulla: Renta, Suomen Sammutinpalvelu, if Turvakauppa, Sähköextra, Sähkö-Max Oy, Lasitusliike Roininen Oy, Fläkt Woods Oy, Nakorauta Oy, Turun, Leimasintehdas Oy, Kodinkonehuolto Toppinen Oy, Majatalo 22, Viherpesu Oy, Päivin Grilli, Turun Ekotori.

Lisäksi toimintaamme ovat tukeneet:

Prestobella, Turun kaupunki, Turku2011 kulttuuripääkaupunki -säätiö, Siwa, Markkinointi Suomela, Oy Lunden Ab Jalostaja, Kesko, K-Noutotukku, Oo La Laa Style, Kuljetusliike Simo Nohkola, Hammaslääkäri Kimmo Karsila, V-S Isännöintitalo Oy, Hartela Oy, Turun kaupunginkirjasto, Leipomo Rosten Oy, Varissuon apteekki, Varissuon suutari, Sirkka ja Lasse Miettinen, Reijo Roivas, Kjell Lundahn, Jarl Rosenqvist, Rapi Tuominen sekä Risto, Jorma, A-P, Jarimo, Kairi, Maisa, Oivaset, Seija, Markku, Anne, Susanne ja muut, Turun Seutusanomat, Turun Sanomat.

Arpajaisvoittoja ovat lahjoittanneet monien edellä mainittujen lisäksi: Golan shop, Scala parturikampaamo, Varissuon apteekki, Sairaala Neo, Ramirent, Ravintola Zagros, Turun joukkoliikennetoimisto, K-Supermarket Annika, Fixus, Dantelli, Griippi Oy, Pentamax Oy, MacGREGOR, Finnfoam Paippi, Muovitukku, Lehtipalvelu Pirjo Rantala Oy, Turun Sanomat, Viking Line, Tallink Silja, Jöötti ry, Johan Finne, Turku Energia, Turun Maalitukku Oy, Matkatoimisto Matka-Vekka, Vapaavalinta, Tokmanni, Oriflame, ATR Soft Oy, Volkswagen Center Turku, Aida, Leipomo Konditoria, Yves Rocher, Kado Sushi Bar, Kahvila Sokerpala, K-extra Puhakka, Pizzeria Numero Uno, Saaronniemen Saukot ym.