Kuralan Kylämäki vuonna 2022

Alkukesän tervehdys Kuralasta 2022! Viime kesänä Kuralan Kylämäessä aloitettu Yhdessä ympäristössä -projekti, jossa vaalitaan ja hoidetaan kulttuuriympäristöjä, jatkui talvitauon jälkeen. Julkaisemme tapahtumatiedotteet Turun museokeskuksen Kulttuuriperintö-blogissa.

Kesäkuussa Kuralan Kylämäessä ohjelmassa oli nokkostalkoot 8.6., nuoremman polttokenttäkalmiston kasvillisuuden hoitoa 9.6., linturetki 12.6., miniseminaari perinnemaisemien hoidosta ja merkityksestä 13.6., nokkosten hyötykäytön työpaja 15.6. ja kerpputalkoot 20.6. Lisää tapahtumia keskikesällä. Myös muualla maakunnassa projektin puitteissa järjestettiin kulttuuriympäristöteemaan liittyviä, kaikille avoimia tapahtumia.

*Yhdessä ympäristössä -projektin heinäkuun tapahtumia Kulttuuriperintö-blogissa. Ohjelmassa oli: tutustuminen perinneympäristön päiväperhosiin 12.7., tutustuminen perinnepuutarhoihin ja -maisemiin 19.7., ohdaketalkoot laitumella 20.7., punamullan keittoa 21.7., aitojen maalausta punamullalla 22.7. ja 2.8. Kulttuuriperintö-blogiin pääsee tästä linkistä: http://kulperi.blogspot.com/2022/05/kulttuuriymparistojen-vaaliminen.html

Kristiina Syrjäsuo tutkija, Museopalvelut, kokoelmat ja kulttuuriperintö, Turun kaupunki, p. 040 484 0510:

2022 Kuralan Kylämäkessä rakennettiin ja ripustettiin telkälle ja harmaasiepolle pönttö sekä Yhdessä ympäristössä -projektin syystapaaminen ja kiitostilaisuus. Museoviraston rahoittama 2-vuotinen projekti päättyi syyskuun lopussa, mutta kulttuuriympäristöjen vaalimiseen ja hoitamiseen liittyvä asukastoiminta jatkuu.

*Tiistaina 20.9. rakennettiin Kuralan Kylämäkeen linnunpönttö telkälle ja harmaasiepolle. Nämä kaksi uutta pönttöä ripustettiin yhdessä museon alueelle. Kokeiluverstaalla talkookahvit ja juttelua perinneympäristön linnuista.

*Keskiviikkona 21.9. Yhdessä ympäristössä -projektin syystapaaminen ja kiitostilaisuus Tryskimakasiinissa, joka on ulkotilaan verrattava viileä rakennus. Kerroimme valokuvaesityksen kera, miten kulttuuriympäristöjä on vaalittu yhdessä asukkaiden kanssa. Tilaisuuteen olivat tervetulleita kaikki projektin lähi- ja etätapahtumiin tai talkoisiin 2021-2022 osallistuneet sekä muut kulttuuriympäristöjen hoidosta kiinnostuneet tai aihepiirin parissa jo toimivat – asukkaat, yhdistykset ja museotyöntekijät.