Turun asukasbudjetti 2021

Asukasbudjetin uusi kierros käynnistyy

Tiedote. Julkaistu: 01.10.2021, 09:12
Turun kaupunki

Turun kaupunki kerää asukkailtaan jälleen ehdotuksia miljoonan euron käyttöön. Tällä kertaa teemana on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen. Ehdotuksia voi jättää 1.10.–30.11.2021. 

Asukasbudjetti on Turun kaupungin osallistuvan budjetoinnin malli ja olennainen osa kaupungin osallisuustyötä. Asukkaat saavat sen kautta joka toinen vuosi suoraan päättää, miten miljoona euroa kaupungin budjetista käytetään. Määrärahat on jaettu suuralueittain, jotta kaikille asuinalueille varmasti saadaan ehdotuksia ja toimintaa.    

– Asukasbudjetti antaa suoraa valtaa kuntalaisille. Sen avulla lisäämme erittäin tärkeää asukasdemokratiaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin. Asukkaat ovat parhaita asiantuntijoita siinä, mitä juuri heidän asuinalueellaan kaivataan ja mikä siellä tehokkaimmin lisäisi lasten ja nuorten hyvinvointia, pormestari Minna Arve sanoo.        

Ehdotukset tehdään Asukasbudjetti-sivustolla, joka toimii huhtikuussa 2022 myös äänestyspaikkana. Sivuston kautta asukkaat saavat tietoa ehdotusten etenemisestä.   

Haussa kuningasideoita 

Kuka tahansa ikään tai asuinpaikkaan katsomatta saa tehdä ehdotuksia Asukasbudjettiin. 

– Koska teemana on tällä kertaa lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen, toivomme tietysti erityisesti, että myös lapset ja nuoret itse osallistuvat aktiivisesti ideointiin, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa Turun kaupungilta vetoaa.  

Yksittäinen asukas voi tehdä ehdotuksen, mutta on eduksi, jos ehdotusta valmistellaan yhteistyössä isomman ryhmän, vaikka koululuokan kesken. Näin saadaan useampi näkökulma mukaan samaan ehdotukseen ja vältytään liioilta päällekkäisyyksiltä.  

– Ehdotus voi olla vaikkapa tapahtuma, kurssi tai tempaus. Ehdottaa voi mielellään myös jo olemassa olevan paikan tai palvelun kohennusta. Ennen ehdotuksen jättämistä on hyvä tutustua Asukasbudjetin kriteereihin, jotka löytyvät Asukasbudjetti-sivuston Tietoa-osiosta, vinkkaa osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala. ​ 

Kriteereissä määritellään, että ehdotusten tulee koskea kaupungin toimivallan alaista toimintaa. Niissä edellytetään myös, että Asukasbudjetilla rahoitetaan konkreettista toimintaa, ei pelkkien suunnitelmien tekoa eikä pysyvän henkilöstön palkkausta. Asukasbudjetista ei myöskään rahoiteta kohteita, joille on jo varattu määrärahat kaupungin talousarviossa.  

Neuvoja ja apua ehdotusten tekoon 

Jos mielessä on idea, mutta sitä olisi tarve jalostaa isommalla ryhmällä tai itse ei pääse viemään ehdotusta Asukasbudjetti-sivustolle, apua on tarjolla. Kaupunki järjestää yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa eri puolilla Turkua yli 20 tilaisuutta, joissa ehdotusten tekoon saa apua ja neuvoja. Esimerkiksi Lausteen Lähiötuvassa (Kirjurinaukio 3), Maarian Kylätalossa (Arkeologinkatu 4) ja Me-talolla (Hyrköistentie 26) saa neuvontaa viikoittain. Kaikki Asukasbudjetti-klinikat aikatauluineen löytyvät Asukasbudjetin verkkosivuilta ja niistä tiedotetaan myös alueilla.    

Käytä valtaasi ja jaa ideasi sivulla asukasbudjetti.turku.fi  

Lisätietoja: Erityisasiantuntija Anri Niskala, p. 050 558 9789, anri.niskala@turku.fi 

Ensimmäinen, vuonna 2020 startannut Asukasbudjetti-kierros tuotti kaikkiaan 341 ehdotusta. Ehdotuksista saatiin 239 toteuttamiskelpoista suunnitelmaa, joista kuntalaiset äänestivät toteutukseen 52. Näistä osa on jo toteutunut ja osa työn alla. 

Nyt käynnissä olevan uuden Asukasbudjetti-kierroksen äänestyksen voittaneet suunnitelmat toteutetaan vuoden 2023 aikana. 

P.S PÄÄSKYVUORI KUULUU ALUEESEEN VARISSUO-LAUSTE.

 

TwitterFacebookLinkedInPinterestAddthis