Pääskyvuoren vaikuttavin pariskunta 2016

Pääskyvuoren vaikuttavin pariskunta 23.9.2016/Aamuset

Linkkitornin kupeessa Laukkavuoressa yli 40 vuotta asuneet Sirkka ja Lasse Miettinen ovat lähes jokaiselle pääskyvuorelaisille tuttuja. Miettiset ovat olleet lukemattomin tavoin vaikuttamassa Pääskyvuoren elämään.

Se näkyy myös pariskunnan kotona. Makuuhuoneessa on lasivitriini, jossa on valtava määrä valokuvia Pääskyvuoren vaiheista. Valokuva-albumeja on kymmeniä. Sirkka Miettisen varovaisen arvion mukaan kuvia on kymmeniätuhansia. Kuvien lisäksi Miettisten kotoa löytyy suuri määrä Sirkan kirjoittamia tekstejä Pääskyvuoren historiasta. Osan vuosikymmenten aikana kertyneestä materiaalista Miettiset ovat lahjoittaneet maakunta-arkistoon. – Jos jotain Pääskyvuoreen liittyvää tutkimusta tai vastaavaa tehdään, niin aika usein kuitenkin meihin otetaan yhteyttä, Lasse Miettinen sanoo.

Kun Miettiset vuonna 1971 Laukkavuoreen muuttivat, Pääskyvuoren seutu oli vasta rakenteilla. Linkkitorni oli paikallaan, mutta monet muut alueen nykyiset maamerkit siinsivät vasta kaukana tulevaisuudessa. Pääskyvuoriseurakin perustettiin vasta 1983. – Muutimme tänne Littoisista. Siellä oli hyvin vahva yhteisö. Kun muutimme tänne, perustimme heti Laukkavuoren asukasyhdistyksen. Turkuseura sitten myöhemmin ehdotti kaupunginosaseuran perustamista. Laukkavuoren yhdistystä sitten laajennettiin käsittämään koko Pääskyvuori, Sirkka Miettinen muistelee. Ensimmäiseksi Pääskyvuoriseuran puheenjohtajaksi valittiin luonnollisesti Laukkavuoren asukasyhdistyksen nuijaa heiluttanut Lasse. – Ei siitä varmaan ollut kysymystäkään siinä kohtaa, kun seura perustettiin. Se oli ihan luonnollinen askel siinä kohtaa. Tykkäsin puheenjohtajan hommasta, Lasse Miettinen toteaa.

Miettiset olivat aktiivisesti Pääskyvuoriseuran toiminnassa mukana vuosikymmeniä ja edelleen pariskunta seuraa alueen kehitystä. Halu vaikuttaa oman asuinympäristön elämään on kummallakin vahva. Erityisesti nuorten elämään on ollut kova halu vaikuttaa. Pääskyvuoriseura järjesti alkuajoista lähtien paljon tapahtumia juuri lapsiperheille. Lasse Miettinen kulki myös alueen virallisena joulupukkina kodista toiseen. – Olen koko ikäni ollut tekemisissä nuorten kanssa ja ohjasin nuorten urheilua Littoisten Työväen Urheilijoissakin nelisenkymmentä vuotta. Sieltä se varmaan on tarttunut, että haluaa yrittää parantaa lähiympäristön elämää. Se ei vaan ole käynyt minulle, että istuisi vaan kotona. Jotain on pitänyt olla aina tekemässä, Lasse Miettinen pohtii.

Nykyään Miettiset pitävät Pääskyvuoren alueen tilannetta suhteellisen hyvänä. Ihmiset tulevat hyvin toimeen keskenään ja alueella on vahva identiteetti asukkaiden keskuudessa. – Aika moni alueella lapsuuttaan viettänyt on muuttanut aikuisiällä takaisin Pääskyvuorelle. Kyllä sellainen ainakin minun mieltäni kohottaa, Lasse Miettinen toteaa.

Kuva ja lopputeksti Eija Koivisto: Turun kaupungin myötävaikutuksella Munkkion puistoon istutettiin tammipuu v. 2014 ja kaupunginosaviikolla v. 2016 Miettinen-tammi sai laatan. Keltasirkunpolun päiväkodin lapset olivat ahkerasti mukana tapahtumissa, Miettiset vasemmalla.