Kulttuuria keväällä 2024

Fern Orchestran näyttely Brinkkalan galleriassa

Tiedote. Julkaistu: 10.04.2024, 09:00
Turun museokeskus

 

Fern Orchestran näyttely Hidden Archives Brinkkalan galleriassa Turussa sisältää valo- ja äänitaideteoksen, tekstiilitaideinstallaatioita sekä vielä kasvavan Haute Couture -esiintymisasun. Näyttelyn toteuttavat tiede- ja taidekollektiivin Vespa Laine, Markus Heino, Jaakko Mäkinen, Saara Isola ja Conny Sjöqvist.

Valo- ja äänitaideteos Hidden Archives käsittää Itämeren pohjasta kairatun näytteen, josta skannattu tieto on muutettu ääneksi ja valoksi. Näyttelyn aikana säveltyvä teos kuullaan syksyllä 2024 Turun Kaupunginteatterissa kollektiivin esityksessä Puristettu aika. Kyseessä lienee ensimmäinen esitys, jonka säveltäjänä toimii Itämeri. Yhteistyö jatkuu Åbo Akademin tutkija Conny Sjöqvistin Adaptation to Global Warming in Phytoplankton using Resurrection Ecology – AWARE kanssa, joka keskittyy sedimenttinäytteistä analysoitavaan materiaaliin.

Bakteereista kasvatettu, kuivattu “nahka” ja levällä pinnoitettu kangas toimivat materiaaleina Jaakko Mäkisen suunnittelemille asuille. Koska kasvuprosessi on hidas, esiintymisasut kasvavat edelleen Brinkkalan näyttelyresidenssissä päätyen syksyllä näyttämölle. Virkattu, Itämeren lajikirjoa juhliva installaatio Diversity levittäytyy galleriatilaan luoden äänimaiseman matolla käveltäessä. Audio-tekstiilin 1705 yksittäistä osaa on ollut toteuttamassa raisiolainen eläkeläisryhmä Hulvelan puuhaajat ja teokseksi sen on toteuttanut Saara Isola. Hän on myös toteuttanut näyttelyyn tuftaamalla teoksen Secrets.

Pressikuvat

Fern Orchestra: Hidden Archives
12.4.–2.6.2024
Brinkkalan galleria, Vanha Suurtori 3, Turku
Avoinna ti–su klo 10–18