Tapahtumia 1990

*Humanitäärinen työmme jatkui vuoden aikana. Matkoja sekä Pietariin että Viipuriin, vetäjinä Valentina Suhonen sekä Lasse ja Sirkka Miettinen. Mukana oli porukka keräämässä, puhdistamassa ja korjaamassa lahjoituksena saatuja tavaroita, joita tuli paljon yksityisiltä ja liikkeiltä. Matkat olivat mukavia ja onnistuneita. Aina sattui jotakin, kuten esim. Kalervo Pohjoiskankaalle. Pietariin lähtiessä kuljimme autokatoksen ohi, eipä ollut auto paikallaan. Eikä ollut miestä pysäkilläkään ja bussin tuloon aikaa muutama minuutti. Kaivettiin jo puhelinta esille, kun Kalevantien mäestä näkyi bussi jo tulevankin. Vaan mikä ehti juuri ja juuri valoista Jaanintielle bussin jäädessä punaisiin valoihin? Kalervon valkoinenhan se sieltä! Sovittiin, että lastataan bussia hitaasti, potkitaan renkaita ja joku pistää tupakaksi, jotta Kalervo ehtii mukaan. Vastaus matkatavaroiden puutteeseen oli: – Povitaskussa on hammasharja ja pankkikortti, mitä poikamies muuta!  Matkustajista osa tuli mukaan melkein joka reissulle ja tulivat hyviksi ystäviksikin.  *Heti vuoden alussa 22.1. olivat Miettiset edustamassa seuraa, kun Turkuun perustettiin ei-kaupallista Turun lähiradiota. Tavoitteena oli koelähetysten aloittaminen vappuna 1.5. ja sen jälkeen varsinaiset lähetykset alkamaan syyskuun alussa. Saatiin uutta ääntä eetteriin. Tilaisuuden jälkeen muun johtokunnan jäsenten kanssa mentiin tutustumaan Vanhan suurtorin näyttelyihin, jossa oli esim. upeita hiekkateoksia.

*18.3. perinteinen Talvipäivä Munkkion puiston tuntumassa, jännitettiin jälleen kerran lumitilannetta. Tuleeko vai menevätkö kisat juoksukilpailuksi, kuten edellisenä vuonna! Sarjat aloittivat 1988 synt. lapset ja mukana niin pienet kuin vain pystyivät. Lunta ei lopulta saatu. Kisan vetäjä Lasse Miettinen harjasi Keltasirkunpolun puhtaaksi sepelistä. Alkutunnelma oli kiihkeän odottava ja vähän jännittynytkin. Lasten vanhemmat hyppelivät hekin hermostuneina. Kunnes sitten kisapomon ääni kajahti: -Nyt se alkaa. Lapset vetivät urakkaansa tarmolla ja innolla. Lämpötila oli mittavat +16 astetta. Lasten vanhempia saatiin mukaan ajanottajiksi jne. Musiikista ja kovaäänisistä vastasi Lasse Kiviniitty kavereineen. Ilmari Vainio oli lapsille tärkeä mies jakaessaan mitalit. Kaksi 2-vuotiasta kaverusta juoksi sarjassaan ja kun toinen jäi jälkeen, jäi toinen tietty odottamaan – kaveria ei jätetä. Kulmakunnan Teija Uitto tuli tekemään kisajuttua lehteen. Paikalla oli noin 200 henkilöä.

Mukava on merkitä muistiin lahjoittajiemme pitkää listaa, monikaan niistä ei ole enää olemassa. En muista, onko kaikkien pankkien lyhenteet oikein mutta: KOP Maariankatu, TSSP Kauppiaskatu, TYP Hurttivuori, TOP Kirkkosilta, TYP Antintalo, SYP Itäharju, KOP Itäharju, Pouttu Oy, Hämeen leipomo/Salmi, K-Linkkihalli/Enges, Ruokavarasto, Pääskyvuoren Kioskit, Mini-Hinta Yliopistonkatu, Mini-Sirkiä Tilhenkatu, Rosténin leipomo, K-Kauppa Matin Valinta, Parturi-Kampaamo Virta, Jaanin Kukka, Niklaamo Rehti, Aamuset, Jalostaja, Nummen Pyörähuolto, Auran Aallot, Rentun Ruusu Pääskyvuori, Konttoritarvike Lindell, Viking Line, Silja Line, Pääskyvuoren Teboil, Pikatukku Aarnio, Pizza Pompoliino, Kulmakunta, Reijo Roivas, Laukkavuoren eläkeläiset jne. Useimmat tukijoina vuosikaudet ja lisää tuli mukaan vuosien aikana.

*7.4. oltiin katsomassa Laitilan Itäkulman esittämää Vihtorin harha-askeleet, jossa mukana kolme naistamme voimistelukohtauksessa. *20.5. vietettiin aurinkoista päivää Nummenpakkaseuran päivillä Nummen koululla. Pyrimme paljon osallistumaan kaupunginosaseurojen tilaisuuksiin ja samalla näyttäytymässä. Seuramme piti saada, jos ei nyt maailmankartalle, niin ainakin turkulaisten tietoisuuteen. *Turun yhteinen kevätkokous oli 30.5. Meripuistoseuran isännöimänä Katariina-kodissa Mesanin kerhotalossa. Keskusteltiin mm. tulevista pihakilpailuista, joihin seuraavana vuonna saivat ottaa osaa myös kerrostalot. Turkuseura kehotti kaikkia hankkimaan ilmoitustaulut. Olimmekin jo lähettäneet aloitteen kaupungille. Tilaisuudessa julkistettiin kaupunginosaseurojen toimintakilpailut ja Pääskyvuoriseura voitti pistein 1170. Toiseksi tulleella Härkämäkiseuralla oli pisteitä 490. Palkinnoksi saatiin grafiikkataulu. *12.9. käytiin onnittelemassa Aino Viitasta, joka täytti 75 vuotta ja 26.9. myös Eila Forssman täytti 75 vuotta.

*Syksyllä oli ilmassa huhuja, että Pääskyvuoren posti lopetettaisiin. Se tietäisi noin 1800 talouden jäävän ilman palvelua. Lähin toimipiste tulisi olemaan Varissuolla. Seuramme kävi vilkasta kirjelmien lähettämistä asian tiimoilta. Palveluiden vähentäminen on aika rankka juttu. Laukkavuoren kauppa on jo lopettanut ja nyt posti. Asioimisten siirtymiset Varissuolle on etenkin vanhemmalle väestölle hankalaa. *26.9. olivat Miettiset Valkoisen talon avajaisissa. Se valmistui alun perin 1937 hesalaisen arkkitehti Gunnar Ahlroosin funkkistyyliin suunnittelemana ja saatiin Auran Aaltojen, Päivälehden, Turkulaisen, Radio Sadan, PTV:n ym. toimipaikaksi Aurajoen liepeille. *Puh.johtajamme sai 23.10. kutsun Poliisitalon Merivartiolaitoksen aluehälytyskeskukseen tutustumaan sen toimintaan ja laitteisiin. *24.10. järjestimme retken Postin lajittelukeskukseen. PR-emäntänä oli pääskyvuorelainen Sari Allen-Perko. Meille esiteltiin talo toimintoineen. Lajittelukoneessa kirjeet vilistivät sitä vauhtia, ettei silmä ehtinyt mukaan. Joulupukin tuleva paja esiteltiin. Kiitos vain Pietari Brahelle, meillä on postitoimintaa.

*Linkkihallia kävivät merkkipäivänä kukittamassa Raili Ojala, Torsten Söderholm ja Lasse Miettinen. *28.10. siirrettiin keväällä kerätyt kirpputoritavarat Tilhenkadun säilytyksestä Itäkeskukseen, jossa seuraavana päivänä isot kirpparimme. Mukana olivat Aino Viitanen, Raili ja Antti Ojala, Terttu ja Vilho Uutela, Torsten Söderholm,Teuvo Rajaniemi ja Miettiset. Tiedotimme jatkuvasti ja yritimme saada asukkaita mukaan.

*Syyskokouksemme koululla 14.11. Mukana oli myös kaupungin puutarhaneuvoja Aimo Virtanen. Häneltä sai vinkkejä puutarhanhoitoon ja hän kertoi tulevista pihakilpailuasioista. TYP Hurttivuori tarjosi kahvit, se olikin sitten viimeinen laatuaan. Pankkikin lopetti Pääskyvuorella. *Turkuseuran syyskokous pidettiin 21.11. Lounais-Suomen syöpäyhdistyksen tiloissa Moikoisten toiminta- ja palvelukeskuksessa. Tutustuttiin samalla taloon toimintoineen. *9.12. ilmestyi Kulmakunnassa eka osa historiasta Pääskyvuorta rakentamassa ja toinen osa 16.12. Kirjoitukset laativat Erkki Sarkki ja Sirkka Miettinen.

*15.12. vietettiin toimikunnan pikkujoulua Miettisillä. Mukana oli melkein koko johtokunta: syötiin, kahviteltiin ja leikittiin, kuten lapset ainakin. 21.12. Auran Aaltojen joululahjavalvojaisissa mukana puh.joht. ja sihteeri, 27.12. kahvitettiin Kulmakunnan toimituksen porukka, Sirkka Miettinen muistelee.

Jutussa mainittu Kalervo paistamassa makkaraa Pääskyvuoripäivässä 26.5.2007. Grilli on kai hänen itsensä tekemä.